MCQs Conference

Lecture 1 Diplopia and the Elderly

Question 1:

Which of these common eye conditions can cause monocular diplopia?

a)     Conjunctivitis

b)     Dry Eye

c)     Cataract

d)     None of the above

Answer: c

Question 2:

Which of the following can cause post operative diplopia?

a)     Cataract surgery

b)     Retinal detachment surgery

c)     Orbital Surgery

d)     All of the above

Answer: d

Question 3:

If you suspect a patient has a III nerve palsy, what should your treatment of this patient include?

a)     Refer urgently to eye casualty

b)     Refer routinely to ophthalmologist

c)     Full blood work up with GP and advise this should improve and resolve on its own

d)     Do nothing

Answer: c

 

Lecture 2 Dear Dementia

Question 1:

People with dementia can develop problems with:

a)     Memory loss

b)     Language

c)     Thinking speed

d)     All of the above

Answer: d

 

Question 2:

How many people can develop dementia?

a)     1 in 14 people over the age of 65yrs

b)     1 in 25 people over the age of 65yrs

c)     1 in 50 people over the age of 65yrs

d)     None of the above

Answer: a

Question 3:

Alzheimer ’s disease is the most common form of dementia. TRUE or FALSE?

Answer: TRUE

 

Lecture 3: Cancer and the Eye

Question 1:

Ocular Neuromyotonia is usually caused by ocular misalignment lasting seconds to minutes triggered by eccentric gaze. TRUE or FALSE

Answer: TRUE

Question 2:

Chemotherapy can cause ocular problems such as:

a)     Dry eye

b)     Cataract

c)     Glaucoma

d)     All of the above

Answer: d

Question 3:

Radiation therapy can cause secondary tumours. The incidence of this is:

a)     1-3%

b)     5-10%

c)     20-30%

Answer: a

 

NIOS, P.O. Box 2240, BELFAST, BT13 9DA