MCQs CLs Day
Lecture 1:

Question 1:
When fitting rigid lenses and assessing the fluorescein pattern you should record:
A Central fluorescein pattern
B Mid periphery
C Edge Clearance
D All of the above

Highlight the text to read the answer – ANS: D

Question 2:
Altering the specific gravity of a rigid lens can change the mass by 20%
TRUE or FALSE

Highlight the text to read the answer – ANS: TRUE

Question 3:
What does the fluorescein pattern below indicate?

A With the rule astigmatism
B Against the rule astigmatism
C Neither

Highlight the text to read the answer – ANS: A

Lecture 2:
Question 1:
Cities have lower pollen counts than rural areas but higher rates of hat fever. TRUE or FALSE
Highlight the text to read the answer – Ans: True

Question 2:
For acute presentation of allergy antihistamines give rapid symptomatic relief. Which medication listed below would be the first choice medication in an acute presentation?
A Levocabastine
B Chloramphenicol
C Cyclopentolate
D All of the above

Highlight the text to read the answer – ANS: A

Question 3:
Mast cell stabilisers such as sodium cromoglicate are prophylactic and therefore best to start using before the symptoms begin. TRUE or FALSE
Highlight the text to read the answer – ANS: TRUE

Lecture 3:
Question 1:
What is the prevalence of myopia in the UK?
A 10%
B 25%
C 37%

Highlight the text to read the answer – ANS: B

Question 2:
FDA report stated that the risks of Ortho K contact lenses have a risk factor no different than the soft contact lenses worn for overnight wear. TRUE or FALSE

Highlight the text to read the answer – ANS: True

Question 3:
Lecture 6:
7-methylxanthine (7-MX) is a drug used for myopia treatment. What country is it available on prescription?
A UK
B Denmark
C France

Highlight the text to read the answer – ANS: D

Lecture 6:

Question 1:
Chloramphenicol is a broad spectrum antibiotic. It is effective against gram positive bacteria, some of gram negative bacteria and pseudomembranes. TRUE or FALSE

Highlight the text to read the answer – ANS: FALSE

Question 2:
What drug would be the best form of treatment in a patient with a dentdritic ulcer (Herpes Simplex Virus)
A Aciclovir 3% ointment
B Chloramphenicol 0.5% eye drop
C Atropine 1% eye drop

Highlight the text to read the answer – ANS: A

Question 3:
Gram positive bacteria stain purple and gram negative bacteria stain pink. TRUE or FALSE.

Highlight the text to read the answer – ANS: True

NIOS, P.O. Box 2240, BELFAST, BT13 9DA